1. Wat houdt energieklasse A in?

  Apparaten met energieklasse A verzekeren het meest efficiënte stroomverbruik.

 2. Bestaan er subsidieregelingen of belastingvoordelen bij de aanschaf van een airconditioner?

  De fiscus beschouwt het aanbrengen van een airconditioner als een verbetering van de woning. Door de aanschaf van een wandmodel mee te nemen in de hypotheek, is het voor consumenten mogelijk om de rente en overige kosten in de financiering op te voeren als aftrekpost bij de jaarlijkse aangifte voor de belastingen. Voorwaarde hiervoor is dat de installatie vast aan de muur wordt gemonteerd en dat u schriftelijk aan kunt tonen dat u de financiering daadwerkelijk gebruikt heeft voor de aanschaf van de airconditioner.

  Voor bedrijven en woningen die een airco-installatie plaatsen bestaat er een subsidieregeling. De subsidie is bestemd voor het verwarmen van ruimten in woningen of bedrijfsgebouwen waarbij de COP waarde van de unit hoger is dan 3,5. Dit houdt in dat met 1 kW stroom, 3,5 kW of meer warmte geproduceerd wordt. Wij wijzen u erop dat de toekenning van de subsidie door de overheid geschiedt en van meerdere factoren afhankelijk is. Een garantie op de toekenning van de subsidie kan niet gegeven worden.

 3. Wat is het verschil tussen een mobiele airconditioner, een mobiele split unit en een wandmodel split unit airconditioner?

  - Bij een mobiele airconditioner bevindt de compressor zich in de te conditioneren ruimte. Dit geeft het geluid van een koelkast. Bij een wandmodel of split unit staat deze buiten en is alleen ventilatorgeluid hoorbaar
  - Een mobiele airconditioner is eenvoudig verplaatsbaar en daardoor veelzijdig inzetbaar. Een wandmodel of split unit is niet verplaatsbaar
  - Bij een mobiele airconditioner met een luchtafvoerslang kan het onder extreme omstandigheden voorkomen dat condenswater handmatig afgetapt moet worden. Bij een wandmodel of split unit wordt dit onder alle omstandigheden automatisch afgevoerd
  - Bij een mobiele air conditioner met een luchtafvoerslang moet de hoeveelheid lucht welke door de slang afgevoerd wordt de ruimte ook binnenkomen. Dit is nadelig voor het koeleffect. Deze apparaten zijn in het bijzonder geschikt voor lokale koeling (van bv. een werkplek). Bij een wandmodel of split unit is geen additionele ventilatie noodzakelijk (N.B. Let op dat door gebruik van een mobiele air conditioner met een luchtafvoerslang de werking van bv. een geiser, cv-ketel, ventilatiesysteem, e.d. niet ontregeld wordt)

 4. Hoe wordt de juiste airconditioner gekozen?

  Gebruik voor het kiezen van de meest geschikte airconditioner de Productvergelijker of de airco selector. De opgegeven capaciteit bij de specificaties is altijd een indicatie, welke van toepassing is onder normaal (licht) belaste omstandigheden. Air conditioners zoals toegepast in een woning of kantoor zijn niet per definitie geschikt voor het koelen van serverruimtes.

 5. Is een airconditioner duur in stroomverbruik?

  Het merendeel van onze airconditioners heeft de gunstige energieklasse A en zijn daarmee t.o.v. andere airconditioners energiezuinig.

 6. Produceert een airconditioner veel geluid?

  Wanneer een airconditioner in werking is, produceert het het apparaat geluid. Zibro mobiele airconditioners produceren gemiddeld maximaal 52 dB. Dit is nog lager dan het geluid van normaal stemgebruik.

  Bij de wandmodellen is er een verschil tussen de binnen- en de buitenunit. Het meeste geluid wordt geproduceerd door de buitenunit welke zich niet in de ruimte bevindt. Het maximale geluidsniveau van de binnenunit ligt gemiddeld rond de 40 dB. Dit is te vergelijken met een stille straat. De Inverter-modellen werken aanmerkelijk stiller door de modulerende compressor die continu werkt tegen een uiterst laag energieverbruik. Hiermee wordt het geluid van het aan- en afslaan van de unit tegengegaan.

 7. Wat betekent een 2-laags filter?
  2 Laags filterpakket
  Het apparaat is voorzien van 2 filters, elk met een eigen functie. Het eerste filter is een gaasfilter, dat grove deeltjes uit de lucht haalt (zoals stof). het tweede filter is een actief koolfilter, dat onaangename luchtjes verwijdert.
 8. Wat betekent een 3-laagsfilterpakket?

  Het apparaat is voorzien van 3 filters, elke met een eigen functie. Het eerste filter is een gaasfilter, dat grove deeltjes uit de lucht haalt (zoals stof). Het tweede filter is een actief koolfilter, dat onaangename geurtjes verwijdert. Ook is het apparaat uitgerust met een 3M™ HAF filter. Dit is een elektrostatisch filter dat de zeer kleine deeltjes opvangt, zoals pollen, dierlijke huidschilfers en klein stof. Deze deeltjes veroorzaken vaak allergische reacties.

 9. Wat is een 3M™ HAF filter?
  3M™ HAF filter
  Dit is een elektrostatische filter dat de zeer kleine deeltjes opvangt, welke vaak allergische reacties veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan pollen, dierlijke huidschilfers en huishoudelijk stof. Het resultaat is een schonere lucht. 3M is een technologisch bedrijf actief in meer dan 60 landen. Het is de missie van 3M om het leven van mensen makkelijker en beter te maken. Zo produceert 3M onder andere hoogwaardige filters voor diverse apparaten. Het bedrijf is marktleider binnen de branche en voorziet klanten van deze innovatieve producten en diensten. Zibro gebruikt 3M™ HAF filters in haar apparaten omdat de kwaliteit uitmuntend en gegarandeerd is.
 10. Hoe vaak moeten de filters gereinigd of vervangen worden?

  Afhankelijk van de omstandigheden moet het gaasfilter bij normaal gebruik circa 1 keer per week gereinigd worden. Reinig het gaasfilter met een stofzuiger of in handwarm water zonder schoonmaak- en of reinigingsmiddelen.

  Het zwarte, grofmazige actief koolfilter mag niet gereinigd worden in water. Verwijder stof met een stofzuiger. Hierdoor is een goede luchtstroom door het apparaat en daarmee een goede werking verzekerd. De levensduur wordt hierdoor echter niet verlengd, wanneer geurtjes niet meer verwijderd worden is vervanging noodzakelijk.

  Het 3MTM HAF filter kan niet gereinigd worden om de levensduur te verlengen. Vervang het filter na ongeveer drie maanden bij gebruik onder normale omstandigheden of wanneer het filter grijs verkleurd is. Nieuwe filters zijn verkrijgbaar bij dealers. Kijk onder Koelen > Onderdelen en accessoires voor meer informatie, kijk bij Dealer locator voor de dichtsbijzijnde dealer in de buurt.

 11. Wat is de functie van een actief koolfilter?

  Het actief koolfilter verwijdert onaangename luchtjes uit de lucht.

 12. Wat is de functie van een screenfilter?

  De lucht in de ruimte wordt eerst langs het screenfilter gevoerd. Grote deeltjes in de lucht worden door dit filter opgevangen. Dit filter mag door middel van een vochtige doek of stofzuiger gereinigd worden.

 13. Wat betekent een milieuvriendelijk koudemiddel R410A?
  Milieuvriendelijk koudemiddel
  Het koudemiddel R410A is een milieuvriendelijker koudemiddel dan de eerder gebruikte koudemiddelen voor toepassing in huishoudelijke en kleinere commerciële airconditioning systemen alsmede in warmtepompen. Dit koudemiddel gebruikt Zibro in alle airconditioners. Dit koudemiddel tast de ozonlaag niet aan en werkt bovendien erg energiezuinig.
 14. Wat is de functie van het Cooldown systeem?
  Cooldown systeem
  Het Cooldown systeem verwijdert vocht uit de lucht door deze in het apparaat te condenseren. Het condensvocht koelt de condensor en wordt vervolgens via de afvoerslang afgevoerd. Dit verhoogt de energie efficiëntie. Bovendien hebben deze units geen lekbak nodig.
 15. Wat is de functie van het EVS systeem?
  EVS systeem
  Het EVS systeem voert frisse lucht van buiten aan door het aansluiten van een tweede luchtslang. De effectiviteit van de unit wordt hierdoor vergroot waardoor de temperatuur binnen extra snel daalt. Het rendement kan oplopen tot wel 35%.
 16. Hoe kan het dat een mobiele airconditioner de ruimte onvoldoende koelt?

  Een mobiele airconditioner kan een ruimte maximaal 6ºC koelen. Een grotere daling van de temperatuur is zo goed als niet mogelijk. Bepaalde omstandigheden hebben een negatief effect op de prestatie van een mobiele airco:
  - Kijk of het apparaat wel onder de heersende omstandigheden in staat is om het gewenste effect te bereiken
  - Voorkom instraling van zonlicht in de te koelen ruimte 
  - Controleer de aanvoer van voldoende lucht, dit is noodzakelijk voor een mobiele airconditioner
  - Schakel warmtebronnen, zoals verlichting, elektrische apparatuur, computers, kopieerapparaten, etcetera daar  waar mogelijk uit  

 17. Hoe kan de geluidsproductie van een mobiele airconditioner gereduceerd worden?

  Leg een stuk vloerbedekking of ander dempend materiaal onder de unit. Hierdoor wordt het geluid via de vloer gedempt en wordt resonantie met andere objecten in de ruimte voorkomen. Door de ventilatorsnelheid te verlagen, wordt het geluidsniveau automatisch minder.

 18. Hoe moet een mobiele airconditioner vervoerd worden?

  Vervoer een mobiele airconditioner altijd rechtop en het liefst in de originele verpakking. Laat de mobiele airconditioner minimaal 2 uur rechtop staan om het koudemiddel goed te laten zakken. Wanneer een mobiele airco liggend vervoerd wordt, raden wij aan het apparaat minimaal 24 rechtop te laten staan. Schakel het apparaat daarna pas in werking.

 19. Welke actie moet genomen worden als een mobiele airconditioner lekt?

  Onderneem de volgende stappen:
  - Controleer de stop van het reservoir aan de achterzijde van het apparaat
  - Controleer de luchtafvoerslang. Indien deze onjuist is toegepast, verlengd is, scherpe bochten heeft, etcetera kan condensvorming optreden.
  - Is het apparaat verzet of staat deze schuin dan kan condenswater over het opvangbakje gelopen zijn en zo langs de binnenkant van de behuizing het apparaat uitlopen

  In geval van een mobiele split unit:
  - Controleer de verbinding van de waterafvoerslang aan de binnenunit
  - Controleer of het waterafvoerpunt aan de buitenunit geblokkeerd is

  Neem contact op met onze klantenservice indien het probleem zich blijft voordoen.

 20. Wat betekent geluidsarm?

  Het apparaat produceert ten opzichte van andere  apparaten in dezelfde productgroep weinig geluid.

 21. Welke actie moet ondernomen worden als de mobiele airconditioner niet meer koelt?

  * Controleer of het apparaat in de koelfunctie staat en of de timerfunctie uitgeschakeld is.
  * Controleer of de filters schoon zijn. Bij verontreinigde filters kan er geen sprake zijn van een goede luchtstroom door de airco heen.
  * Controleer de uittrede (voorzijde airco) en intrede (achterzijde airco) van de lucht. Bij een goed functionerende mobiele airconditioner is het temperatuurverschil circa 10 graden.

 22. Waar blijft het vocht dat een mobiele airconditioner aan de lucht onttrekt?

  Het gecondenseerde vocht wordt gebruikt om de condensor te koelen. Vervolgens wordt dit samen met de warme lucht naar buiten geblazen. In extreme omstandigheden kan niet al het water naar buiten afgevoerd worden. Het water wordt dan opgevangen in de waterbak. Ter beveiliging schakelt het apparaat zichzelf uit wanneer de waterbak vol is.

  Er kan ook een continue waterafvoer aangesloten worden, door aan de achterzijde van de mobiele airco een slangetje te plaatsen. Eerst loopt het waterreservoir vol met vocht en daarna zal het door het slangetje afgevoerd worden. Dit inactiveert het Cooldown-systeem.

 23. Kan een mobiele airconditioner met een hoge capaciteit ook meerdere ruimtes koelen?

  Middels de specificaties kunt u de voor een specifieke situatie  meest geschikte airconditioner selecteren. Voor het koelen van meerdere ruimtes, op dezelfde of verschillende verdiepingen, raden wij het gebruik van een multisplit airconditioner aan.

 24. Kan een mobiele airconditioner eerst 2 uur bijvoorbeeld de kinderkamer koelen en vervolgens 2 uur de ouderslaapkamer koelen?

  Dit heeft een beperkt effect, maar door het ontvochtigen ontstaat wel een beter klimaat.

 25. Indien de slang van een mobiele airconditioner uit het raam moet hangen, dan komt daar toch ook weer warmte naar binnen?

  Bij het koelen van een ruimte wordt lucht uit de ruimte onttrokken. Deze lucht dient ook weer aangevoerd te worden. Door de luchtinstroom via de raamopening zo klein mogelijk te houden, wordt de toevoer van warme lucht beperkt. Er zijn muurdoorvoersets voor muren en ramen verkrijgbaar.

 26. Mag de luchtafvoerslang van de mobiele airconditioner verlengd worden?

  De meegeleverde luchtafvoerslang heeft een maximale lengte van 1,5 meter. Wij adviseren om de slang niet te verlengen en scherpe bochten in de slang te vermijden. De efficiëntie van het koelen zal afnemen. De uitblaaskracht van de airconditioner is gebaseerd op de meegeleverde luchtslang. Bij verlenging van de slang kan de warme lucht niet snel genoeg naar buiten en zal de warmte in de slang weer afgestaan worden in de ruimte. Doordat de warmte te lang in de slang aanwezig is bestaat het risico dat de airco af kan slaan. Bij verlenging van de slang kan ook het vocht niet snel genoeg naar buiten en bestaat het risico dat dit vocht terugstroomt naar de airco.

 27. Waarom moet tijdens het gebruik van de mobiele airconditioner het reservoir regelmatig geleegd worden en hoe wordt dit voorkomen?

  In extreme omstandigheden kan het voorkomen dat niet al het aan de lucht onttrokken vocht door de luchtafvoerslang afgevoerd kan worden. Dit komt in het interne waterreservoir van het apparaat terecht, dit reservoir dient dan na verloop van tijd geledigd te worden middels een slang op het afvoerpunt. Wanneer dit probleem zich voordoet onder normale omstandigheden, kan dit echter ook duiden op een defect in het apparaat.

  Men kan ook een continue waterafvoer aansluiten. Aan de achterzijde van de airco bevindt zich een tuitje waarop de afvoerslang aangesloten kan worden. Het waterreservoir in de airco zal eerst vollopen. Wanneer deze vol is, zal overtollig water via het slangetje afgevoerd worden. De installatie van de continue waterafvoer inactiveert het Cooldown-systeem.

 28. Kan een mobiele airconditioner direct na aankoop ingeschakeld worden?

  Nee, net als bij een koel- of vrieskast moet deze na vervoer minimaal circa 2 uur rechtop staan. Wanneer een mobiele airco liggend vervoerd is, dient u het apparaat 24 uur rechtop te laten staan alvorens het in gebruik te nemen.

 29. Welke kosten zijn inbegrepen bij de plaatsing van een Zibro wandmodel door een erkende F-gasinstallateur (voorheen STEK)?

  1. De buitenunit wordt standaard tot 4 meter van de binnenunit geplaatst.
  2. Het isoleren van de koperen leidingen.
  3. De zichtbare leidingen afwerken d.m.v. een opbouwgoot.
  4. Het boren van een gat (Ø circa 70 mm) door een spouwmuur of houten wand voor de leidingen inclusief afdichten d.m.v. schuim.
  5. Het ophangen van de binnenunit en plaatsen van de buitenunit inclusief bevestigingsmateriaal, betontegels of wandbeugels en trillingsdempers onder de buitenunit.
  6. Elektrische aansluiting naar randaarde-wandcontactdoos met voldoende capaciteit, binnen 1.0 meter van de binnenunit.
  7. Elektrische aansluiting van de buitenunit op de binnenunit van maximaal 4 meter.
  8. Condenswaterafvoer vanuit binnenunit van maximaal 4 meter met natuurlijk afschot.
  9. Afpersen van leidingen en units; vacumeren en werking airco controleren.
  10. Korte instructie aan gebruiker.
  11. De installateur biedt u een passend onderhoudscontract aan.

  Niet inbegrepen in de prijs:
  1. Extra meters leidingen indien de buitenunit meer dan 4 meter van de binnenunit hangt of staat.
  2. Schilderwerk.
  3. Boren van doorvoergaten in massieve betonmuren dikker dan 8 cm of in stalen muren.
  4. Ander meerwerk wat niet is voorzien, tegen uurtarief.
  5. Versterkte muurbeugels voor bepaalde modellen, plaats deze bij voorkeur op de grond.

 30. Hoe vaak kunnen de binnenunit en buitenunit van de mobiele split unit aan- en afgekoppeld worden?

  Het is aan te raden de units zo min mogelijk aan- en af te koppelen. Wanneer dit toch noodzakelijk is, zorg dan dat het los draaien en vast draaien van koppelingen snel en precies gebeurt. Dit voorkomt dat veel koudemiddel ontsnapt. Aan- en afkoppelen van de units kan, indien dit op juiste wijze gebeurt, circa 5 tot 10 keer plaats vinden zonder dat de capaciteit merkbaar daalt. Indien nodig kan het koudemiddel bijgevuld worden door een erkend F-gasinstallateur. U kunt voor het bijvullen door een erkende installateur ook contact opnemen met uw dealer.

  Let op:
  - Zorg dat bij de (de)montage van de slangen geen water uit het waterafvoerslangetje op de koppelingen druppelt, dit kan schade veroorzaken aan het apparaat
  - Zorg dat de koppelingen niet verwisseld worden bij (de)montage, dit kan de werking van het apparaat beïnvloeden en/of schade daaraan veroorzaken
  - Monteer de beschermkapjes op de uiteinden van de koelleidingen wanneer de delen van elkaar gescheiden zijn. Het aan- en afkoppelen van units dient alleen door bevoegde personen gedaan te worden

 31. Wat is een snelkoppeling?
  Spanner snelkoppeling
  Een spanner snelkoppeling maakt het mogelijk om het apparaat goedkoop, snel en eenvoudig te installeren. De flexibele leidingen (4m) zijn reeds voorgemonteerd aan de binnenunit en het apparaat is uitgerust met een lekvrije, industrieel beproefde snelkoppeling. Enkel het koppelen van de leidingen, middels het overhalen van de eenvoudige snelkoppeling, dient uit milieuoogpunt door een daartoe geautoriseerde professional te geschieden. Alle onderdelen en accessoires voor een vakkundige installatie levert Zibro uit voorraad.
 32. Hoe moet een wandmodel split unit airconditioner onderhouden worden?

  Vervang de filters in de binnenunit regelmatig. Raadpleeg hiervoor de handleiding. Daarnaast raden wij aan de buitenunit ieder jaar door een STEK-installateur te laten inspecteren.

 33. Tot welke buitentemperatuur kan een wandmodel split unit airconditioner efficiënt verwarmen?

  De verwarmingscapaciteit van een airconditioner wordt uitgedrukt in een COP-waarde. Deze waarde geeft de warmteproductie bij 1 kW stroom aan. De COP-waarde is berekend bij een buitentemperatuur van 7  graden en een kamertemperatuur van 20 graden. Wanneer van deze conditie afgeweken wordt, heeft dit invloed op de COP-waarde. De meeste wandmodellen kunnen tot een buitentemperatuur van -15 graden efficiënt warmte uit de lucht halen. Dit houdt in dat u voor 1 kW stroom meer warmte dan 1 kW terug krijgt.

 34. Kan de koelleiding van een wandmodel split unit airconditioner verlengd worden?

  Bij de SC-modellen wordt standaard 4 meter koelleiding meegeleverd. Deze kan niet verlengd of verkort worden.

  De overige modellen dienen door een daartoe geautoriseerde professional geplaatst te worden. Zibro heeft hierover prijsafspraken gemaakt. Tot het basispakket behoort 4 meter koelleiding. De koelleiding mag tussen een binnenunit en buitenunit tot maximaal 15 meter verlengd worden, waarbij rekening gehouden moet worden met een maximaal hoogteverschil van 5 meter.

   

   

 35. Welke actie moet ondernomen worden als de wandmodel airconditioner niet meer werkt?

  Onderneem de volgende stappen:
  - Controleer of de stroomvoorziening in orde is
  - Controleer of de waterafvoerslang niet verstopt is
  - Controleer of de (sleep)timer functie aan staat indien het apparaat hiermee is uitgerust

  Neem contact op met uw dealer of onze klantenservice indien het probleem zich blijft voordoen.

 36. Welke actie moet genomen worden als een wandmodel split unit airconditioner lekt?

  Onderneem de volgende stappen:
  - Controleer of het water middels natuurlijk verloop vrij wegstroomt of een leiding geblokkeerd is
  - Indien een condenswaterafvoerpomp toegepast is, controleer of deze functioneert
  - Controleer of de leidingen tussen binnen- en buitenunit goed geïsoleerd zijn
  - Indien de relatieve luchtvochtigheid zeer hoog is kan dit condensatie op de binnenunit tot gevolg hebben (Let op dat waterdruppels geen schade kunnen toebrengen aan objecten welke onder de binnenunit geplaatst zijn).

  Neem contact op met uw dealer of onze kantenservice indien het probleem zich blijft voordoen.

 37. Mag de buitenunit van een wandmodel split unit airconditioner direct tegen de muur gemonteerd worden?

  Nee, aangezien de lucht aan de achterzijde van de buitenunit aangezogen wordt, mag een buitenunit niet direct tegen een muur of ander obstakel gemonteerd worden. Houd aan de achterzijde altijd minimaal 30 centimeter vrij.

 38. Hoe mogen koelleidingen van wandmodel split unit airconditioners ontkoppeld worden?

  Het ontkoppelen moet altijd gedaan worden door een gekwalificeerd STEK installateur in verband met de toepassing van koudemiddel.

 39. Kan de buiten unit in de winter buiten blijven staan?

  De buitenunit is beschermd tegen weersinvloeden. Zodoende kunt u deze probleemloos buiten laten staan.

 40. Moet de binnen unit van een wandmodel split unit airconditioner altijd hoog worden opgehangen?

  In de handleiding staan de afmetingen tot het plafond, de muren en de vloer vermeld. Houd deze afstanden aan. Voor een optimale luchtcirculatie is het raadzaam om de airconditioner hoger op te hangen.

 41. Mag de buitenunit van een wandmodel airconditioner hoger hangen dan de binnenunit?

  Dit is mogelijk. Wanneer de mogelijkheid is om het water naar beneden af te voeren, wordt de waterslang naar beneden aflopend aangelegd en de koelleiding naar boven naar de buitenunit aangesloten.

  Wanneer men geen mogelijkheid heeft het water naar beneden af te voeren is er de mogelijkheid bij de binnenunit een pomp te plaatsen, welke het water omhoog voert naar de buitenunit toe.

   

 42. Wat is het maximale hoogteverschil tussen de binnen- en buitenunit van de mobiele split unit airconditioner?

  De buiten unit mag maximaal 1,5 meter hoger gemonteerd worden dan de binnenunit, gemeten van vloer tot bovenzijde buitenunit.

 43. Waarom moeten werkzaamheden aan een wandmodel split unit airconditioner door een F-gas gecertificeerd installateur uitgevoerd worden?

  Werken aan koudemiddelhoudende systemen is wettelijk alleen toegestaan aan een gecertificeerd F-gas installateur (voorheen STEK) Een dergelijke installateur is geschoold om lekdichte verbindingen te solderen en voldoet verder aan alle technische, milieu- en veiligheidseisen. Tevens heeft de F-gas gecertificeerde installateur het juiste gereedschap (vacuümpomp, soldeergereedschap, manometers en lekdetectie-apparatuur) voor het installeren en inbedrijfstellen van een airconditioning. Hij heeft kennis van eventueel bijkomende zaken als betonboren, verticaal transport, elektrische voeding, etcetera. Wandmodellen met een Spanner snelkoppeling kunnen grotendeels wel zelf geïnstalleerd worden, doordat het koudemiddel hier reeds in de leidingen zit en deze lekdicht afgesloten worden dankzij de handige snelkoppeling. Enkel het koppelen van de leidingen, middels de eenvoudige Spanner  snelkoppeling, dient uit milieuoogpunt door een daartoe geautoriseerde professional te geschieden.

 44. Waarom kan een airconditioner niet lager ingesteld worden dan bijvoorbeeld 16 graden?

  Zibro airconditioners zijn bedoeld voor het gebruik in normale leefruimtes, zoals de huiskamer, de keuken of een slaapkamer. Wanneer in een dergelijke ruimte het temperatuurverschil tussen buiten en binnen groter is dan 6 graden wordt dit als oncomfortabel ervaren. Bovendien zou het erg veel energie vragen om een dergelijke koeling te realiseren. Om deze redenen is het in sommige landen zelfs verboden om airconditioners op de markt te brengen die lager dan 26 graden kunnen koelen. 

 45. Wat doet de ontdooifunctie?
  Ontdooifunctie airco
  Deze functie voorkomt dat permanente ijsvorming ontstaat op het apparaat zodat dit niet hinderlijk wordt. Wanneer de ruimte binnen verwarmd wordt, wordt van buiten koude lucht aangetrokken en binnen koude lucht afgevoerd. Daardoor wordt het buiten nog kouder waardoor sneller ijsvorming kan ontstaan. Deze functie schakelt voor een zeer korte periode het tegengestelde programma in zodat de lucht buiten kort verwarmd wordt en ijsvorming niet kan ontstaan. Dit korte proces heeft geen invloed op de temperatuur binnen.
 46. Wat is de functie van het Auto diagnose systeem?
  Auto diagnose systeem
  Middels het Auto diagose systeem geeft het apparaat aan welke functie op dat moment wordt uitgevoerd. Het Auto diagnose systeem in het apparaat analyseert de status in de ruimte en past automatisch de activiteit aan op de huidige situatie en de situatie die gewenst is. Een activiteit kan zijn verwarmen, koelen, ontvochtigen of filteren. Welke functie op dat moment wordt uitgevoerd is afhankelijk van de ingestelde gewenste situatie.
 47. Wat is de functie van een Inverter systeem?
  Inverter systeem
  Het innovatieve Inverter systeem schakelt de compressor van het apparaat geleidelijk naar een lager werkingsniveau als de ingestelde temperatuur bereikt wordt. Zodoende kan met een minimaal energieverbruik de temperatuur gehandhaafd blijven. Dit in tegenstelling tot een conventionele compressor, die maar op één toerental draait en dus telkens in- en uitschakelt. Een bijkomend voordeel is dat apparaten uitgerust met een Inverter systeem aanzienlijk stiller functioneren. Doordat Inverters doordacht met energie omgaan, wordt het elektriciteitsnet minder belast en verbruikt het apparaat tot 35% minder stroom. Inverters werken op basis van het milieuvriendelijke koudemiddel R410A, dat tevens bijdraagt aan een beter rendement. Deze Inverters hebben dan ook een hoger koelvermogen dan conventionele apparaten met een vergelijkbaar energieverbruik. Dit verschil wordt nog eens benadrukt indien de verwarmingsfunctie wordt ingeschakeld. Voor 1 kW stroom wordt tot wel 4 kW warmte gegenereerd.
 48. Wat is de functie van een timer?
  Timer
  Middels de timerfunctie schakelt het apparaat automatisch aan of uit binnen een bepaald tijdsbestek.
 49. Wat is de functie van een vorstbeveiliging?
  Vorstbeveiliging airco
  De vorstbeveiliging zorgt ervoor dat het apparaat in de winter gebruikt kan worden als energiezuinige bijverwarming. Doordat het apparaat is uitgerust met een PTC verwarmingskabel, wordt voorkomen dat condenswater bevriest. Dit wordt voorkomen tot een temperatuur van ongeveer min 7 graden.
 50. Wat is de functie van de extra vorstbeveiliging buitenunit?
  Extra vorstbeveiliging in buitenunit -15ºC
  De extra vorstbeveiliging zorgt ervoor dat het apparaat in de winter gebruikt kan worden als energiezuinige bijverwarming, zelfs bij min 15 graden. Doordat het apparaat is uitgerust met een PTC verwarmingskabel wordt voorkomen dat condenswater gaat bevriezen. Echter dit apparaat heeft een verwarmde opvangbak, condenswater kan hierdoor ook niet bevriezen in de opvangbak.
 51. Wat is de functie van een ionisator?
  Ionisator
  De ionisator voegt positieve elementen aan de lucht toe. Het klinkt tegenstrijdig, maar we hebben het dan over de negatieve ionen die het apparaat genereert. In de vrije natuur zijn deze over het algemeen voldoende aanwezig, maar binnenshuis is vaak sprake van een nijpend tekort. In veel gevallen de oorzaak van hoofdpijn, duizeligheid en concentratieverlies. De ionisator helpt de natuurlijke ionenbalans te herstellen, waardoor de luchtvitaliteit toeneemt en mensen zich prettiger voelen.
 52. Wat is de functie van een sleep timer?
  Sleep timer
  Deze functie schakelt het apparaat automatisch naar een lager of hoger koel- of verwarmniveau (bij modellen met warmtepomp) gedurende de eerste twee uur. Vervolgens wordt de temperatuur de volgende 5 uur constant gehouden waarna het apparaat automatisch uitschakelt.
 53. Wat is de functie van een Sterionizer™?
  Sterionizer™
  De Sterionizer™ verspreidt een combinatie van negatieve en positieve ionen door de ruimte. Deze vormen samen clusterionen die virussen, bacteriën, schimmels en huisstofmijt neutraliseren. Dat verbetert de luchtvitaliteit en blijkt vooral aangenaam voor mensen met bepaalde allergieën.
 54. De afstandsbediening werkt niet, wat kan de oorzaak zijn?

  Controleer of de batterijen aan vervanging toe zijn. Wanneer het apparaat in het zonlicht staat of op andere wijze verwarmd wordt, kan het signaal van de afstandsbediening verstoord worden.

 55. Is verwarmen met een airconditioner duur?

  Dankzij de verwarmingsfunctie is een airconditioner het ideale apparaat voor klimaatmanagement in huis: koelen, verwarmen, ontvochtigen en lucht reinigen. De warmtepomp van de airconditioner die in de zomer koelte brengt, kan ook omgekeerd benut worden. Dat levert een ongekend rendement op: 1 kW stroom is goed voor tot wel 4 kW warmte. Elektrische verwarming gebruikt ruim 4 keer zoveel stroom. Dit maakt een wandmodel airconditioner zeer geschikt om gericht te verwarmen.

 56. Wat is een warmtepomp?

  Wandmodellen zijn uitgerust met een warmtepomp. Deze draait het koelcircuit om, waardoor de binnenunit de lucht niet koelt, maar juist verwarmt.

 57. Wat doet de verwarmingsfunctie?
  Verwarmingsfunctie
  Middels deze functie kan de ruimte verwarmd worden.
 58. Hoe lang duurt het om een ruimte te koelen?

  Dat is helemaal afhankelijk van de inhoud van de ruimte, de bouwmassa, de warmtebelasting, etcetera. Voor elke ruimte en situatie geldt een ander antwoord op deze vraag. Hoe eerder de airconditioner ingeschakeld wordt, des te eerder de gewenste situatie is bereikt. Het is makkelijker om de temperatuur vast te houden dan om de temperatuur in de ruimte te laten dalen. Indien het apparaat ’s nachts wordt ingeschakeld en de temperatuur van muren, meubels, etcetera weet te verlagen, dan levert dit extra comfort overdag op. Deze nemen overdag namelijk eerst energie op alvorens dit aan de lucht wordt afgegeven.

 59. Waar zijn onderdelen en accessoires voor airconditioners te koop?

  Onderdelen en accessoires zijn verkrijgbaar bij dealers. Kijk onder Koelen > Onderdelen en accessoires voor meer informatie, kijk bij de 'dealer locator' op deze Zibro.nl website voor de dichtbijzijnde dealer in de buurt.

 60. Kan een airconditioner ook als ontvochtiger dienen?

  Wanneer de airconditioner voorzien is van een luchtafvoerslang wordt vocht aan de lucht in de ruimte onttrokken. De lucht verdampt en door de luchtafvoerslang naar buiten geleid of direct naar buiten afgevoerd middels een pomp (mobiele split unit). De mobiele airconditioners met een luchtafvoerslang zijn ook als ontvochtiger te gebruiken wanneer de luchtafvoerslang niet aangesloten is. Schroef hiervoor de schroefdop los en demonteer de rubber stop aan de achterzijde van het apparaat. Het water kan opgevangen worden in een opvangbak (let op dat deze niet overloopt; het apparaat blijft nu permanent draaien). Ook kan middels een slangetje het water naar een afvoer(put) geleid worden.

 61. Wat is de functie van de ontvochtiger?
  Ontvochtigingsfunctie
  Het apparaat onttrekt vocht uit de ruimte waardoor de ruimte aangenamer wordt.